Houtsoorten

Houtsoorten met elk een eigen uitstraling en eigenschappen.

U heeft de keuze uit verschillende houtsoorten, met elk een eigen uitstraling en eigenschappen. Daarbij komt dat de keuze voor een houtsoort mede bepaalt wat de prijs is van uw trap. Hieronder ziet u een overzicht van de meest voorkomende houtsoorten die gebruikt worden om een trap te maken.
beuken

Beuken

Beukenhout is zeer licht van kleur en heeft een fijne nerf. Het is een relatief zware houtsoort die, omdat het ook een harde houtsoort is, veel voor trappen wordt gebruikt. Daarnaast wordt beukenhout veel gebruikt voor meubels en vloeren.
eiken

Eiken

Bij eikenhout kan onderscheid gemaakt worden tussen Europees en Amerikaans eiken. In Nederland wordt voornamelijk Europees eiken toegepast. Eikenhout is robuust en geeft trappen een klassieke uitstraling. Het is duurzaam hardhout dat slijtvast is, zeker wanneer het wordt afgewerkt met de juiste lak.
esdoorn

Esdoorn

Wij maken voor trappen voornamelijk gebruik van de Amerikaanse esdoorn, ook wel hard maple genoemd. De Europese variant wordt vaak voor instrumenten gebruikt. Esdoorn heeft een blanke kleur, variërend van crème tot lichtoker, en een fraaie glans. Het heeft meestal een gelijkmatige structuur met fijne nerf en een grote variatie aan tekeningen.
essen

Essen

Essenhout is er in Amerikaanse en Europese variant. Voor trappen gebruiken wij doorgaans Amerikaans essen. Het is een geelachtige, lichtgekleurde houtsoort met een gevlamde tekening. Essenhout heeft meestal weinig kwasten en het scheurt niet snel, waardoor het heel goed te buigen is.
iroko

Iroko

Iroko is hardhout afkomstig uit de natte delen van de West-Afrikaanse regenwouden en wordt ook wel Kambala genoemd. Het kernhout van Iroko is goudbruin met een matige tot fijne nerf. Typisch voor Iroko zijn de lichtgekleurde streep- of zigzagtekening en de goed zichtbare groeiringen.
mahonie

Mahonie

Mahoniehout is afkomstig uit Zuid- en Midden-Amerika of uit Afrika. Amerikaans mahonie is duurzamer en vervormt bovendien minder snel tijdens het droger, wat het geschikter maakt voor de fabricage van meubelen en trappen. De kleur van het kernhout, dat fraai glanst, is roodbruin tot lichtbruin.
meranti

Meranti

Meranti is de verzamelnaam voor een aantal tropische houtsoorten die afkomstig zijn uit de regio Zuidoost-Azië. In Nederland was meranti lange tijd de enige tropische houtsoort die in de bouw werd toegepast. De kleur van meranti varieert sterk, van bleekroze tot licht roodbruin. Behalve voor trappen wordt meranti ook veel voor triplex gebruikt.
merbau

Merbau

Merbau is de verzamelnaam van twee soorten tropisch hardhout. Het heeft een geel-, oranje-, rood- of grijsbruine kleur met meestal een mooie glans. De structuur is gelijkmatig en eenmaal gedroogd, werkt merbau nauwelijks. Het is een zeer harde houtsoort en daarom zeer geschikt voor trappen.
noten

Noten

Amerikaans notenhout komt van de notelaar uit het Oosten van de Verenigde Staten en is wegens de matige duurzaamheid vooral geschikt voor binnenwerk. Amerikaans noten is geaderd, violetbruin van kleur met een fijne nerf en een gevarieerde tekening. Notenhout laat zich makkelijk bewerken en afwerken.
vuren

Vuren

Vurenhout, dat afkomstig is van de fijnspar, is de houtsoort die in Nederland het meest wordt toegepast. Het is blank met een vrij grove, zachte tekening. Vurenhout is makkelijk te verven, te beitsen, te lakken of te impregneren. Omdat vurenhout snel verkleurt, is het beter om het snel af te werken. Vurenhout is ook een relatief zachte houtsoort.
wenge

Wengé

Wengé is een duurzame en donkere houtsoort, afkomstig uit Midden- en West-Afrika. De kleur van het hout is melkchocolade- tot donkerbruin, afhankelijk van de herkomst. Donkere strepen worden afgewisseld door lichtere fijne strepen, wat Wengé een fraaie vlammentekening geeft.
yellow-popular

Yellow poplar

De Nederlandse naam voor yellow poplar is tulpenboomhout. Het kernhout is geelgroen tot bruingroen met een mooie gevlamde tekening. Yellow poplar is niet duurzaam en daarom alleen geschikt voor binnenwerk. Het is doorgaans foutvrij en heeft een glad oppervlak, waardoor het goed af te werken is.