Soorten trappen

Diverse soorten trappen beschikbaar.

twikler01
helden-smeedwerk-03
heel-open-rvs04

Steektrap

Een steektrap of rechte trap is een trap die in een rechte lijn van de ene naar de andere verdieping loopt. Bij een steektrap zijn alle treden even breed, wat makkelijk loopt. Het is ook eenvoudiger om elkaar te passeren op een rechte of steektrap.
Het nadeel van een rechte of steektrap is dat deze meestal veel ruimte inneemt. Daarom is deze niet echt geschikt voor compacte ruimtes.

Kwarttrap

Bij een kwarttrap maakt de trap aan de boven- of onderzijde een draai van 90 graden naar links of naar rechts. Ter hoogte van de draai zijn de treden aan de binnenzijde smaller en aan de buitenzijde juist breder. Om ervoor te zorgen dat de trap makkelijk te belopen is, zijn de treden op ongeveer een derde van de buitenzijde overal even breed.
De meeste mensen vinden een kwarttrap of kwartdraaitrap mooier dan een rechte trap. Een kwartdraaitrap is doorgaans wel duurder dan een steektrap.

Dubbel kwarttrap

Een dubbelkwarttrap heeft zowel aan de onder- als aan de bovenzijde een draai, in dezelfde richting. Ter hoogte van de draai lopen de treden om een spil. Tussen de draaien zijn de treden aan de binnenzijde bevestigd aan een binnenboom.
Een dubbelkwarttrap wordt vaak toegepast in eengezinswoningen, bijvoorbeeld wanneer deze in een woonkamer staat. Het is niet eenvoudig om elkaar te passeren op een dubbelkwarttrap, omdat alle treden meestal schuin zijn.

Z-trap

Een z-trap is een trap met stootborden die schuin zijn geplaatst, waardoor de trede dieper is. Een groot voordeel is dat een z-trap goed beloopbaar blijft. Klanten die een zeer strakke en moderne uitstraling willen kiezen vaak voor een z-trap.

Ronde trap

Ronde of gebogen trappen zijn de paradepaardjes onder de trappen. Het zijn vaak ingewikkelde ontwerpen die het uiterste vragen van de trappenmaker als het gaat om ruimtelijk inzicht en ambachtelijk vakmanschap. Het zijn vaak ware pronkstukken, zowel voor de trappenmakers als voor de opdrachtgever.

Open of dichte trap?

Het verschil tussen een open en een dichte trap is dat bij een dichte of gesloten trap de treden met elkaar zijn verbonden door verticale planken, ook wel stootborden genoemd. De keuze voor een dichte of open trap is afhankelijk van een aantal factoren.
Komt er een kast of kelder onder de trap? Kies dan voor een gesloten trap. Een ander voordeel van een dichte trap is dat de verdieping kan worden afgesloten, wat gunstig is voor de stookkosten. Een open trap wordt veel toegepast in woonkamers, omdat deze niet zo prominent aanwezig is als een dichte trap. Een open trap laat het zonlicht door en oogt zeer ruimtelijk. Veel mensen denken dat een open trap minder veilig is dan een dichte trap, maar volgens het Bouwbesluit is ook een open trap een veilige oplossing. Natuurlijk is het oppassen met kleine kinderen, maar dat geldt voor een dichte trap net zo goed als voor een open trap.